Sinds kort heeft de Stichting Cornelis Dopper een eigen YouTube-kanaal.

VKSO repeteert voor wereldpremière 5e Symfonie Dopper

WILDERVANK – Afgelopen zondag 4 september repeteerde het Veenkoloniaal Symfonie Orkest in de Margaretha Hardenbergkerk in Wildervank. Een van de stukken was het eerste deel van de vijfde symfonie van de in Stadskanaal geboren componist Cornelis Dopper. Een wereldpremière, want dit is de eerste keer dat het stuk wordt uitgevoerd. 

Het stuk van Dopper is een van de vier stukken die worden gespeeld in het kader van het 12½ jarig bestaan van het VKSO. Er zijn in totaal vier jubileumconcerten. Het eerste concert is in Emmen en daarna volgen nog Hoogeveen, Winschoten en Haren (Ems Duitsland). Meer informatie is te vinden op de website: www.cornelisdopper.nl

Onthulling standbeeld Cornelis Dopper

STADSKANAAL – Op zaterdag 13 februari 2010 werd het standbeeld onthuld van de in Stadskanaal geboren componist Cornelis Dopper. Wethouder Jan Willem van der Kolk en Joop Stam onthulden het standbeeld. Joop Stam is voorzitter van de Stichting Cornelis Dopper en schrijver van twee boeken over de componist. De komst van het standbeeld was een lang gekoesterde wens van zijn stichting. Mede door de inzet van wethouder Van der Kolk is het standbeeld er uiteindelijk toch nog gekomen.

Terugblik op Dopperfestival

Veendam – In februari 2010 eindigde het Dopperfestival ter gelegenheid van de 70ste sterfdag van Cornelis Dopper.. Een half jaar lang voerden orkesten, koren en vocalisten in een aantal plaatsen in de provincie Groningen werk van Dopper uit. Het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal en het Veenkoloniaal museum in Veendam schonken in
diezelfde periode eveneens aandacht aan de in Stadskanaal geboren componist. Voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper blikt terug op het festival.

VKSO speelt in Winschoten muziek van Dopper

WINSCHOTEN – Zondag 15 april 2018 gaf het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) o.l.v. Lubertus Leutscher een concert in de Klinker in Winschoten. Op het programma stond o.a. deel vier van de zesde symfonie van Cornelis Dopper. Enkele fragmenten en een interview met de dirigent/artistiek directeur van het VKSO.

Opening tentoonstelling Dopper in Veenkoloniaal Museum

VEENDAM – In 2009 was het precies 70 jaar geleden dat Cornelis Dopper overleed. Daarom wordt er in het Veenkoloniaal Museum in Veendam een tentoonstelling over de in Stadskanaal geboren componist gehouden met als titel ” Componist tussen Mahler en Mengelberg”. De opening was op vrijdag 18 september.

Gebouw muziekschool heet nu “Cornelis Dopper Gebouw”

STADSKANAAL – In 2002 werd het boek “Schitteren op de tweede rang” uitgebracht. Het boek werd geschreven door Joop Stam en gaat over het leven en het werk van de in Stadskanaal geboren componist Cornelis Doper. In datzelfde jaar werd ook ook het gebouw van de muziekschool in Stadskanaal genoemd naar de componist. Stam is schrijver en voorzitter van de stichting Cornelis Dopper. Samen met de Stadskanaalster wethouder Jan Willem van Der Kolk onthulde hij het bord met de naam op zaterdag 23 november 2002.

Wethouder Van der Kolk opent fototenstoonstelling

STADSKANAAL – In het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal opende wethouder Jan Willem van der Kolk op zondag 27 september 2009 de tentoonstelling “Stadskanaal in de tijd van Cornelis Dopper”. De tentoonstelling wordt gehouden naar aanleiding van het Dopper Festival dat op 12 september van start ging.

Joop Stam geeft een inleiding op Zesde Symfonie

WINSCHOTEN – Zondag 15 april 2018 gaf het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) o.l.v. Lubertus Leutscher een concert in de Klinker in Winschoten. Op het programma stond o.a. de zesde symfonie van Cornelis Dopper. Voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper gaf voor het begin van het concert een uitleg over dit muziekstuk.

Liefdesbrieven van componist Cornelis Dopper in boekvorm uitgebracht

STADSKANAAL – Vrijdag 7 februari overhandigde voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper het boekje “Pamorah, Cornelis Dopper’s onsterfelijke geliefde” aan Klaas Ykema-Westerhuis. Ykema-Westerhuis is de kleinzoon van Pamorah, die eigenlijk Sophie Zimmerman heette. Het boekje bevat 21 liefdesbrieven en twee briefkaarten. De brieven zijn geschreven door de in Stadskanaal geboren componist aan Sophie Zimmerman. Dopper noemde haar liefkozend Pamorah en gaf zichzelf de naam Pamor. Tot een serieuze relatie is het echter nooit gekomen.

Dopper-biograaf Joop Stam doet verrassende ontdekking

STADSKANAAL – Bij het instuderen van de Henriette Wals van de in Stadskanaal geboren componist Cornelis Dopper kwam Dopper-biograaf Joop Stam tot een verrassende ontdekking. De melodie van de wals toont namelijk een grote overeenkomst met het muziek-thema van de film “The Third Man”. In deze reportage vertelt hij er meer over en speelt fragmenten van beide composities.