Author Archive

Videoverslag overhandiging boekje met liefdesbrieven

Vrijdag 7 februari overhandigde voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper het boekje “Pamorah, Cornelis Dopper’s onsterfelijke geliefde” aan Klaas Ykema Westerhuis. Ykema-Westerhuis is de kleinzoon van Pamorah, die eigenlijk Sophie Zimmerman heette.

Het boekje bevat 21 liefdesbrieven en twee briefkaarten. De brieven zijn geschreven door de in Stadskanaal geboren componist aan Sophie Zimmerman. Dopper noemde haar liefkozend Pamorah en gaf zichzelf de naam Pamor. Tot een serieuze relatie is het echter nooit gekomen.

 

Boek met liefdesbrieven van componist Cornelis Dopper uitgebracht

Ter gelegenheid van Dopper’s 150ste verjaardag heeft de Stichting Cornelis Dopper een boekje gepubliceerd onder de titel Pamorah, Dopper’s onsterfelijke geliefde. Het boekje bevat uittreksels uit de brieven die Dopper in de periode 1898 -1900 schreef aan zijn vriendin Sophie Zimmermann, alias Pamorah.De brieven zijn voorzien van commentaar van voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper. Ze geven een duidelijk beeld van de tragische afloop van Doppers relatie met Sophie. Ook wordt uit de brieven duidelijk hoe hij leefde in die jaren. Zelf omschreef hij het als een voortdurende achtervolging door “twee vrouwen”: Zorg en Armoede.

Het boekje is verkrijgbaar bij de plaatselijke Read Shop in Stadskanaal of te bestellen via duinen.stam@ziggo.nl. Prijs: € 7,50, verzendkosten € 4,00.

Ode aan Cornelis Dopper

Op 20 november is er in het Theater Geert Teis in Stadskanaal een concert met als titel “Ode aan Cornelis Dopper”. Het concert wordt gegeven door het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Antony Hermus.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij de kassa van het theater. Het telefoonnummer is 0599-631731.

VKSO speelt muziek van Dopper

VKSO speelt muziek van Dopper

Op zondag 11 maart 2018 speelt het Veenkoloniaal Symfonie Orkest o.l.v. Lubertus Leutscher in de Oosterpoort te Groningen de Zesde Symfonie (Amsterdamse) van Cornelis Dopper. Het concert begint om 15:00 uur en kaarten kosten € 22,80 per stuk.

Op het programma staan tevens de Ouverture Cyrano de Bergerac van Johan Wagenaar, de wereldpremière van Rock Bottom voor bastrombone en orkest van Marc Kaptijn en de Jazzsuite no. 2 van Sjostakovitsj.

Op zondag 15 april wordt dit concert herhaald in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten, aanvang 15:00. Kaarten: € 17.

Reserveringen: zie de website van het VKSO (www.vkso.nl)

Duitse belangstelling voor muziek van Dopper

FavSTADSKANAAL – Ruim driekwart eeuw na het overlijden van de componist Cornelis Dopper is er opnieuw internationale belangstelling voor zijn muziek. Een groot Duits symfonieorkest met koor gaat eind van dit jaar het Requiem van de in Stadskanaal geboren componist uitvoeren. Aanleiding is een toevallige ontmoeting van Dopper-kenner Joop Stam met de Duitse cantor Johannes Gessner.

Joop Stam is schrijver van een tweetal boeken over Dopper en voorzitter van de Stichting Cornelis Dopper. Tijdens een bezoek aan zijn in het Oost-Duitse stadje Pasewalk wonende broer trof hij toevallig de Duitse cantor. Joop Stam: “We kwamen in gesprek over Dopper en ik vertelde hem dat onze stichting  bezig is met het digitaliseren van de handgeschreven composities van de componist. Omdat hij erg belangstellend was, heb ik hem na onze ontmoeting muziek van Dopper toegestuurd. Hij was daar zo van onder de indruk dat hij besloot om het Requiem met een koor van 120 personen en begeleid door een groot symfonieorkest uit te voeren.”

Op zondag 13 november van dit jaar wordt het requiem van 17.00 uur uitgevoerd in Remscheid-Lennep. Joop Stam zal zeker bij dit concert aanwezig zijn: “Ik zou dit voor geen goud willen missen en ben zeer nieuwsgierig hoe het orkest een van de mooiste composities van Dopper zal uitvoeren.”

Twee Dopperconcerten in Stadskanaal

IMAGE23In het kader van het 250-jarig bestaan van het Stadskanaal en het 400-jarig bestaan van de Sems Linie, de bijna kaarsrechte grens tussen de provincie Groningen en de provincie Drenthe,  worden er in de aanliggende gemeente allerlei activiteiten georganiseerd. De Cornelis Dopper Stichting doet hier uiteraard ook aan mee en organiseert twee concerten in de maand september  met medewerking van het Veenkoloniale Symfonie Orkest onder leiding van Lubertus Leutscher.

Het eerste concert  vindt plaats op zaterdagavond 26 september en het tweede concert op zondagmiddag 27 september. Uitgevoerd worden Doppers Eerste symfonie, de balletsymfonie “Diana” uit 1897 en zijn Zesde symfonie, de “Amsterdamse” uit 1912. Het concert op zaterdagavond is voornamelijk bedoeld voor genodigden, maar er zijn hiervoor ook een aantal kaarten in de vrije verkoop beschikbaar. Het zondagmiddagconcert is bedoeld voor iedereen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Theater Geert Teis.

Hier vindt u meer informatie over beide concerten.

Amersfoortse concert orkest speelt “Giaconna Gotica”

Op zondagmiddag 9 maart organiseert muziekvereniging Wilskracht Amersfoort het project “Denkend aan Holland. In een coproductie werkt het Regionaal Concert Orkest Wilskracht (RCOW) samen met negen Amersfoortse dichters aan een unieke middag waarin muzikanten en literaire kunstenaars elkaar op een bijzondere manier zullen ontmoeten. 

Het thema van deze middag, “Denkend aan Holland”, komt tot uiting in de Nederlands getinte muziekstukken en de nieuwe Hollands getinte gedichten die voor deze gelegenheid worden geschreven.
Het hoogtepunt van het concert is het werk “Ciaconna Gotica” van de Nederlandse componist Cornelis Dopper. Het is een van de bekendste werken van Dopper. Het werk is speciaal voor het RCOW gearrangeerd door Ton van Grevenbroek en beleeft op deze dag de wereldpremière. “Ciaconna Gotica” is een mooie muzikale en technische uitdaging voor de muzikanten van het RCOW.

Mis deze unieke kans om de synergie tussen dichters en muzikanten mee te maken niet! Kom op zondagmiddag 9 maart naar de Icoon in Amersfoort!

Concert: Regionaal Concert Orkest Wilskracht “Denkend aan Holland”
Datum: 9 maart 2014
Aanvangstijd: 14:30 uur
Locatie: ICOON, Leeghwater 1-3 3825 MR Amersfoort
Kaarten en informatie: www.wilskracht-amersfoort.nl

Uitvoeringen Päân I in Emmen en Groningen

Op vrijdag 21 juni en zondag 23 juni voert KamerFilharmonie Der Aa het werk Päân I van Cornelis Dopper uit. Dopper schreef dit werk, evenals Päân II, in 1915, in de periode dat hij als assistent-dirigent van Willem Mengelberg werkzaam was bij het Concertgebouworkest. Päân I is een ééndelig, zelfstandig orkestwerk.

Voorafgaand aan het werk van Dopper brengt KamerFilharmonie Der Aa de Nederlandse première van een werk van een componist die, net als Cornelis Dopper, in Leipzig bij Carl Reinecke heeft gestudeerd: het Concert voor twee piano’s en orkest van Max Bruch. Solisten in dit werk zijn Martijn en Stefan Blaak. Voor de pauze voert KamerFilharmonie Der Aa de romantische Siegfried Idyll van Richard Wagner en het Konzertstück voor vier hoorns en orkest van Robert Schumann uit. De gerenommeerde hoornisten Hans van der Zanden, Joost van der Elst, Guido Rooyakkers, en de jonge, talentvolle, Groningse hoornist Hendrik Marinus zullen in dit werk soleren.

De concerten vinden plaats op 21 juni 2013 (Grote Kerk, Emmen, aanvang 20.15u) en 23 juni 2013 (De Oosterpoort, Groningen, aanvang 15.00u). Toegang: € 15,- (regulier) en € 12,50 (korting). Kaarten kunnen worden gereserveerd via www.deraa.nl.

Jaarverslag 2012 verstuurd naar bestuursleden

Het jaarverslag van de Stichting Cornelis Dopper voor het jaar 2012 is onlangs naar alle bestuursleden gezonden.
In het jaarverslag staat een overzicht van alle plannen voor de komende periode.
Verder besteedt voorzitter Joop Stam in een artikel uitgebreid aandacht aan de vrouwen in het leven van Cornelis Dopper.
Ook wordt de zesde symfonie (de Amsterdamse Symfonie) besproken.
Vorig jaar was het precies 100 jaar geleden dat het werk werd voltooid en in dat jaar zag ook de eerste gedrukte partituur het levenslicht zag.
Tot slot bevat het jaarverslag natuurlijk ook nog een overzicht van de financiele situatie van de Stichting.

Stichting ontvangt foto van jonge Dopper

Voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper kreeg onlangs een kopie van een foto van Dopper in zijn jonge jaren.
De foto werd toegestuurd door de familie Siedenburg, die ook eigenaar is van de originele foto.
Stam kreeg de foto na een bezoek aan de familie.
Een kopie van de foto staat boven dit bericht.
Met dank aan de af de familie Siedenburg.